dimecres, 12 de desembre del 2012

Arrós a la cantonesa i ceba sencera amb miso

Fa uns quants dies que no he publicat cap plat... avui us proposo una recepta ideal per aquells dies de; ah! no sé què fer per menjar!! o aquells; ah! no tenc pràcticament res a la nevera ni al rebost! Ambdues són del llibre de Perez- Calvo: arròs a la cantonesa acompanyat de ceba, ràvec i xucrut.

  • Ceba sencera amb miso (Pérez-Calvo)

La setmana passada en la canastra de verdura ecològica ens van entrar unes cebes enormes. Vaig pensar que podien ser ideals per fer la recepta que proposa Perez-Calvo en el seu llibre.

Necessitam: 1 ceba, una tira d'alga kombu remullada i tallada a quadrats, una cullerada de miso i aigua. Pérez-Calvo també hi afegeix Kuzu, però jo no en tenia i no n'hi he posat.
Agafem la ceba i li feim  6 talls amb forma d'estrella en la part alta de la verdura. En una olla, col·locam, seguint aquest ordre, l'alga kumbu i la ceba. Diluim el miso amb un poquet d'aigua i l'abocam damunt de la ceba. A continuació afegirem aigua fins que la ceba quedi coberta fina la meitat. Ho taparem i ho deixarem coure uns 30 minuts. Un cop cuita la podem decorar amb diferents llavors o fruits secs.

El miso és molt utilitzat en la cuina macrobiòtica; el seu orígen és xinès però es va estendre al Japó en el segle VII i fa només unes dècades va arribar a occident. Es tracta d'una pasta de soja fermentada amb gust salat.En podem trobar de tres tipus:
- el miso de soja; hatcho miso
- el miso de soja i arròs: kome i genmai
- el miso de soja i ordi: mugi miso.
La seva consistència és pastosa i el seu color va del beige al marró fosc, dependrà del seu temps de fermentació. és molt bon acompanyant de sopes, brous, cereals i llegums. és molt fàcil d'usar; només li hem d'afegir un cullerada de la pasta miso a la sopa quan estiguem a punt de menjar-nos-la. és important que no bulli perquè es perdrien les seves propietats curatives. El miso és depuratiu, antioxidant, afavoreix la digestió, promou el creixement de la flora intestinal, expulsa les radiacions del cos i és alcalinitzant (elimina l'excés d'aciditat que produeix l'ingesta de carn, formatge, grasses saturades).
font: "Revitalizate. Optimiza tu salud y tu estado de ánimo" Pérez-Calvo ed.RBA libros 2011.






  • Arròs a la cantonesa (Pérez-Calvo)

Necessitam: arrós integral ja bullit, ceba picada, pastanaga tallada en quadradets, la part verda del porro, seitan,oli, tamari i gingebre. 
En primer lloc saltejam la ceba amb un poquet d'oli dins d'una paella. Hi afegirem les verdures i el seitan. I finalment, l'arròs, el gingebre  i el tamari. Ho remanarem un poc i ho podrem servir. És un plat molt versàtil, també el podem fer amb quinoa, pasta integral, espelta, mill, blat escairat. Molta apropiat per l'hivern i la tardor per ser un plat reconstituent.



Ja m'explicareu les versions que heu fet d'aquest plat; jo per ara només l'he provat amb arròs, però crec que amb espelta també ha de ser molt bo. Pròximament faré una entrada amb els cereals més apropiats i energètics per l'estació de l'hivern.
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada