diumenge, 10 de març del 2013

Condiments


Avui volia parlar dels condiments que més utilitz quan cuin els plats que us mostr en el meu blog: miso, oli de sèsam, gomasio, sal marina i salsa de soja.

El gomasio és sèsam triturat amb un bol i una maça especial que fa que l'interior de cada una de les llavors s'obri. El sèsam es presenta mesclat amb sal o també amb wakame (alga). El gomasio no es pot coure i serveix per amanir els cereals un cop estan cuits. Els hi dóna un gust salat especial. En cada plat hi solem posar la mateixa quantitat que hi posem de sal.

La salsa de soja originalment era el líquid restant quan es feia el miso. És més suau que el tamari i és més recomanable per cuinar. Pot servir per sucar els aliments ( com quan cuinam tempura, sushi, verdura al vapor) o bé per trempar els cereals amb verdures, així aconseguirem un gust salat sense haver-hi de posar sal. I gaudirem dels seus beneficis, com per exemple, la regeneració de la flora intestinal, l'estimulació dels sucs gàstrics i la millora, per tant, de la digestió.

Els olis recomanats són únicament els que estan premsats en fred; és amb aquest sistema de producció com es conserva millor l'aroma i el gust natural. En podem trobar de molts tipus. Els dos olis que jo empr són el de sèsam i el d'oliva. Normalment per cuinar utilitz el de sèsam, dóna un gust especial als woks de verdura o als saltejats de pasta o cereals amb verdures. L'oli d'oliva l'utilitz per acompanyar verdures crues.

La sal és recomanable que sigui sense additius químics. I s'hauria de menjar sempre cuinada, d'aquesta manera és més fàcil de digerir.

Un altre condiment que utilitz freqüentment és l'alga nori esmicolada; és molt còmode per afegir a darrera hora damunt els plats ja cuinats. L'alga nori és coneguda perquè és la que s'utilitza amb el sushi. Les seves propietats són; rica en proteïnes, disminueix el nivell de colesterol i elimina els dipòsits greixosos. El seu gust és molt suau i és perfecte per iniciar-se en el món de les algues.

A part d'aquests condiments que us he presentat, també utilitz canyella, llimona, pebre negre, julivert, llor i altres herbes aromàtiques que ens van duent amb la canastra de verdures com; tem o alfàbrega.
Del miso no n'he parlat, teniu tota la informació en el següent enllaç miso.
D'aquí poc comença la nostra esperada primavera. Segurament tots ja començam a sentir l'energia que hi ha a l'ambient. Per açò, prest serà hora de canviar alguns dels hàbits més hivernals per altres que siguin més adequats a la nova estació. Així doncs, pròximament parlarem de quins han de ser els cereals per la primavera i de les seves coccions recomanades.
Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada